Gå til til aakp.no

IOT og digitale tvillinger

Vi hjelper deg å integrere og teste dine digitale tvillinger i vårt simuleringssystem. Sammen med Gagn og GCE Blue Maritime Cluster skal vår IOT-lab hjelpe virksomheter i gang med «Industrielt Internet of Things».

ÅKP
Digital tvilling 16_9.png

Digitale tvillinger handler om to ting - et fysisk objekt eller fenomen og en databasert representasjon av det samme. De kanskje mest velutviklede tvillingene er jordas værsystem og tilhørende værmodeller. Gjennom tiår har modellene og virkeligheten nærmet seg mer og mer, og gjør at vi i dag med stor nøyaktighet kan spå været.

DIGICAT kan hjelpe deg med å realisere begge delene av tvillingparet. 

Vi har verktøy, kompetanse til å hjelpe deg til å utvikle den virtuelle delen. Og vi har mulighet til å hjelpe deg med å samle inn data, organisere og analysere disse slik at også dine tvillinger konvergerer og blir mer og mer lik hverandre.

Vi har verktøyene

Vi ønsker å hjelpe bedrifter som vil komme raskt og billig i gang med industriell bruk av IoT. 

På IoT-laben har vi utviklet ferdig alle stegene slik at du kan komme med en sensor eller produkt du ønsker å digitalisere og kan starte med å se på hvordan man skal fremvise data på dag 1. Vi har sensorer og verktøy samt et nettverk som gjør at vi kan samle inn data fra dine kilder eller maskiner enten det er fysisk komponenter eller lagret på PLS automasjon slik at vi i et prosjekt kan sette opp både visualisering og alarmering.

Bakgrunnen er slik at i løpet av høsten 2021 etablerte Gagn, sammen med GCE Blue Maritime Cluster og ÅKP, en lab med støtte fra den nasjonale ordningen Digicat er en del av, Norsk Katapult. Formålet med tilbudet, som går under navnet Digicat IoT-lab , er å kunne hjelpe bedrifter til å prøve ut IoT-teknologi mye enklere og billigere enn om de skulle starte med dette på egen hånd.

Vi har fått med oss en lang rekke gode samarbeidspartnere som stiller opp med et bredt utvalg av utstyr. Alt fra sensorer og komplett tilkoblingsutstyr til skybaserte dataplattformer og rammeverk for å bygge tilpassede applikasjoner. Dette medfører at det blir mulig  å gjennomføre såkalte «Proof of Concept» (POC) raskere og billigere, siden laben disponerer grunnleggende utstyr som kreves for å gjennomføre slik utprøving. Det finnes også gunstige støtteordninger med forenklet søknadsprosess som mange prosjekter vil kvalifisere for.

thumbnail_9H6A5141.jpg
Her er et bilde fra ett av flere ministerbesøk i IOT-laben. Næringsminister Jan Christian Vestre midt i bildet.
Selve lab-området ligger i ÅKP sine lokaler i Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) på Campus Ålesund. 

En av de mest nyskapende sidene ved denne laben er at vi har med Digitread Connect som fast  leverandør av demo-applikasjoner, med moduler som kan gjenbrukes fra prosjekt til prosjekt. Med denne dataplattformen kan man lett hente inn data fra alle typer sensorer, og kombinere dette til nyttige og brukervennlige dashboard eller bygge skreddersydde apper tilpasset virksomhetens behov. Både dataplattformen og sensorer fra alle de nevnte produsentene er tilgjengelige for bruk, og det finnes ferdige konnektorer som kan bringe alle data inn i samme applikasjonen.

Selv om laben er lokalisert i Ålesund er vi ikke begrenset til å bare jobbe i denne regionen. Gagn har omfattende erfaring med digitalisering av industrivirksomheter, bl.a. gjennom en lang rekke ERP-prosjekter og andre oppdrag. Ta gjerne kontakt med oss for en prat hvis din bedrift har prosesser som kan effektiviseres og automatiseres ved hjelp av sensorer og smarte apper. Deres problemstillinger kan kanskje testes ut i praksis sammen med oss på Digicat IoT-lab.


Kontakt oss for mer informasjon

Vi er tilgjengelige for alle forespørsler i normale arbeidstider, og kan hjelpe deg med det du måtte lure på.


ArneNerem-mindre.jpg


BjornAaseDimmen.jpg


Seniorrådgiver 
Arne Nerem Monsholm
Mob: +47 900 82 212
E-post: arne.monsholm@aakp.no
Seniorrådgiver 
Bjørn Aase Dimmen
Mob: +47 930 50 037
E-post: bjorn.aase.dimmen@akp.no