Go to aakp.no
A PROGRAM IN

Vi er sparringpartner innen sirkulærøkonomi for næringslivet – på tvers av bransjer

I 2024 arrangerte den marine klyngen, NCE Blue Legasea, og den maritime klyngen, GCE Blue Maritime, et program for sirkulærøkonomi for næringslivet i regionen. Programmet, som ble ledet av to av Norges fremste forskere på sirkulære og bærekraftige forretningsmodeller, fikk svært gode tilbakemeldinger. I 2025 og framover, fortsetter både klyngene, og ÅKP som helhet, å fokusere på bærekraft, sirkularitet og sirkulærøkonomi. Og vi lar bransjer lære av hverandre.

Blue Maritime Cluster
gruppebilde-mindre.jpg

Bildet: Deltakere fra sirkulærøkonomiprogrammet høsten 2024. Alle foto: ÅKP ved Anne Marthe Vestre Berge. 

Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, eller Jørgensen og Pedersen som de kaller seg, er begge forskere tilknyttet Norges Handelshøyskole, hvor de leder Center for Sustainable Business. Gjennom høsten 2024 fulgte de en gruppe bedrifter fra regionen gjennom et sirkulærøkonomiprogram. De trekker fram nytten i å samle folk fra forskjellige bransjer, som ofte er en av fordelene med programmene til både NCE Blue Legasea, GCE Blue Maritime og ÅKP som helhet. 

undervisning2 - finnøy - mindre.jpg
Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen.
— Det er gøy å være sammen med flinke folk på tvers av bransjer. Jeg kan jo ikke så mye om store fabrikktrålere for eksempel. Og detaljer rundt de ulike virksomhetene sin praksis. Ved å lære seg om det må man bryne seg på tematikken, altså sirkulærøkonomi, i den konteksten som bedriftene som deltar er i. Så det er alltid slik at når teori, begreper modeller og kunnskap møter fagkunnskap og praksis, oppstår læring, sier Tynes Pedersen, og Jørgensen legger til: 
— Vi ser mange eksempler på sirkulærøkonomi i praksis, i ulike bransjer, og vi prøver å trekke noen linjer. Har møbelbransjen noe til felles med de som driver trålere, eksempelvis? Eller Vinmonopolet og Sportsklubben Brann? Det er alltid noe som er felles og alltid noe som er spesifikt. 

Les også: Synspunkt: Bærekraft må være mer enn en festbrems

Deltakerne ved sirkulærøkonomiprogrammet til klyngene var fulle av lovord om programmet etter den siste samlingen på Finnøy i november 2024.

Myrstad-mindre.jpg
Cecilie Myrstad.
— Det har vært veldig interessant. Vi har fått anledning til å få innhold til det store begrepet sirkulærøkonomi, som kanskje er litt vanskelig å vite hvordan man skal angripe. Vi har lært prosesser, begreper, forretningsmodeller og fått satt alt i kontekst, forteller Cecilie Myrstad i Sparebanken Møre, og tilføyer: 
— Jeg har lært mye om hvordan vi kan ta tak i dette og få mer reell verdi ut av det for virksomhetene. Og ser helt klart hvordan vi nå bedre kan forstå bedrifter som vi er med på å finansiere på en litt annen måte enn før, og også kunne være en sparringpartner for dem i den omstillingen de skal gjøre nå. 

En annen deltaker, Rune Frostad i Pretio, gjorde seg noen nyttige refleksjoner gjennom høsten med sirkulærøkonomiprogram: 

— Det har vært veldig bra. Jeg har fått bevisstgjort mange av begrepene rundt sirkulærøkonomi, og skjønner nå at vi i Pretio allerede gjør ting av kommersielle årsaker som faktisk passer godt inn i sirkulærøkonomi. 
Pretio-mindre.jpg
Rune Frostad.

Nettopp dette, at det å tenke sirkulært kan være kommersielt smart, trekker også sirkulærøkonomiekspertene fram:

— De siste årene har denne tankegangen vokst frem internt hos bedriftene. De skjønner at bærekraft ikke bare er en kunnskap, men at det kan ligge noen muligheter der. Man må innovere for å finne ut hvordan man kan kutte kostnader og hvordan man kan få nye kunder og nye markeder. Det å kunne se at det er muligheter i sirkulærøkonomien, der har det skjedd store endringer internt i virksomhetene. 

Les også: Sirkulærøkonomi: — Et stort potensial for de som skjønner dette

Per Magne Eggesbø i Ramoen er et eksempel på den kommersielle tankegangen inn i det sirkulære: 

Ramoen-mindre2.jpg
Per Magne Eggesbø.
— Vi som driver med fornybare ressurser som fisk, vil utnytte hele fisken, og det driver vi allerede med. Men gjennom sirkulærøkonomiprogrammet har vi lært et system for hvordan vi kan bli enda bedre. Vi har hatt mange gode diskusjoner med de andre som har vært med på programmet, og vi har besøkt to fantastiske bedrifter. 

I tiden framover vil både klyngene og ÅKP fortsette å jobbe med sirkularitet og sirkulærøkonomi. Og vi vil fortsette med kunnskapsdeling på tvers av bransjer. Tonje Øyehaug Ruud i Ulstein Group mener det er inspirerende å lære om sirkulærøkonomi, særlig på tvers av bransjer. 

Øyehaug Ruud-mindre.jpg
Tonje Øyehaug Ruud.
— Det å møte kompetente folk på tvers av den maritime klyngen har vært helt fantastisk. Og det å komme seg vekk fra kontoret har også vært bra, det er med på å løfte oss, tror jeg, sier Øyehaug Ruud med tanke på at deler av sirkulærøkonomiprogrammet foregikk på Finnøy og Finnøy Bryggehotell. 
Bryggehotellet-mindre.jpg
Finnøy Bryggehotell.

Hun sier også: 

— Jeg har lyst til å presentere det vi har snakket om her for mine kolleger. For det nytter ikke at bare tre stykker fra Ulstein Group var med her. Vi må få den inspirasjonen tilbake til organisasjonen og ta den i bruk der. 
arrangørene-mindre.jpg
Arrangørene av sirkulærøkonomiprogrammet etter siste samling på Finnøy, f.v: Sveinung Jørgensen, Elise Sæle Dahle (bærekraftsrådgiver), Katrine Vestbøstad (jobber med blant annet sirkularitet i ÅKP og ÅKPs marine klynge NCE Blue Legasea) og Lars Jacob Tynes Pedersen.