Digitale Tvillinger
En Digital Tvilling kan defineres som en digital (virtuell) kopi av noe som finnes i virkeligheten, oftest i form a en 3D-modell, koblet opp mot data som gir sanntids informasjon/data om objekter i modellen, gjerne via sensorikk.

Hvordan virker en Digital Tvilling?
Som eksempel kan vi tenke oss at vi har en 3D-modell av en by som vi kan visualisere på en skjerm. 3D-modellen gir oss en visuell representasjon av byen. Ved å legge på informasjon om f.eks. befolkningstetthet, strømforbruk, trafikk osv. begynner vi å nærme oss det vi kan kalle en Digital Tvilling av byen. Vi kan altså skaffe oss informasjon om reelle data via 3D-modellen. Bildet ovenfor viser en del av Ålesund der strømforbruk er visualisert med fargekodede 3D-stolper.
Et annet eksempel kan være en fabrikk som består av bygninger, maskiner, utstyr osv. Ved å installere sensorer/kamera og linke data fra disse til 3D-modellen slik at vi kan få relevante data om produksjonen tilgjengelig er vi også godt på vei mot det vi kan kalle en digital tvilling. I en fabrikk kan det være relevant for eksempel å overvåke tilstanden til forskjellige maskiner (temperatur, vibrasjoner osv.) for å kunne forutse behov for vedlikehold eller utskifting før feil oppstår.
Digitale Tvillinger kan også benyttes til å planlegge og teste ut endringer før de implementeres i den virkelige verden - og slike prosesser kalles ofte Virtuell Prototyping.
Kontakt oss for mer informasjon
Vi er tilgjengelige for alle forespørsler i normale arbeidstider, og kan hjelpe deg med det du måtte lure på.
![]() | |
---|---|
Leder DigiCat Bjørn Aase Dimmen
Mob: +47 930 50 037 E-post: bjorn@akp.no |